Organizirajmo se za kuhanje
Image via WikipediaKuhamo lahko na različne načine in pod različni pogji (npr. improviziranem ognju). Današnji so v uporabi funkcionalno opremljene kuhinje, v kateri ne manjkajo različni priopmočki za kvalitetno in zdravo pripravo jedi. Naj naštejemo nekaj pripomočkov: kozice, pekači, lesene kuhalnice, zajemalke, tehtnica, mlinček za začimbe, deska za rezanje, posoda na pritisk in paro, valjari, cedilo za testenine, centrifuga, mešalnik, strgalo z različnimi funkcijami, strojček za delanje testenin, cedila, modelčki za piškote. Pripomočki, ki jih uporabljamo v kuhinji morajo biti vedno čisti, kar pripomore, da je hrana kvalitetno pripravljena.
Image via WikipediaKuhamo lahko na različne načine in pod različni pogji (npr. improviziranem ognju). Današnji so v uporabi funkcionalno opremljene kuhinje, v kateri ne manjkajo različni priopmočki za kvalitetno in zdravo pripravo jedi. Naj naštejemo nekaj pripomočkov: kozice, pekači, lesene kuhalnice, zajemalke, tehtnica, mlinček za začimbe, deska za rezanje, posoda na pritisk in paro, valjari, cedilo za testenine, centrifuga, mešalnik, strgalo z različnimi funkcijami, strojček za delanje testenin, cedila, modelčki za piškote. Pripomočki, ki jih uporabljamo v kuhinji morajo biti vedno čisti, kar pripomore, da je hrana kvalitetno pripravljena.
Hladilnik in štedilnik sta zelo uporabna, štedilnik je lahko električni, na plamen ali na drva; kuhanje na drva je odločno najbolj kvaliteten način, vendar za tistega, ki ni vajen takšnega načina kuhanja, je potrebno obdobje preizkušnje (povprašajte za nasvet starejše), na splošno pa imamo na razpolago plinske ali električne štedilnike.
Pred zaključkom tega poglavja bomo dodali še nekaj o kuhinjski posodi. Najbojlše so tiste iz litega železa ali žgane gline. Za slednje velja, da je žgana glina zelo krhek material, ki ločuje vonjave. Zelo dobro se kuha tudi v aluminijastih posodah, vendar bodite pazljivi, da po končanem kuhanju hrane ne shranjujete v njih, ker se hitro naredi strupeni aluminijev oksid. Posode iz jekla z dvojnim dnom so še dokaj primerne za kuhanje, med tem ko popolnoma odsvetujemo posode z nerjavečim dnom, kajti ta snov čez čas odstopi in se pomeša s snovmi, ki jih kuhamo.
Več na: Agencija za zdravo življenje
Več na: Agencija za zdravo življenje
Ni komentarjev:
Objavite komentar